Miksi ilmalämpöpumppu?

Viime vuosia ilmalämpöpumput ovat kehittyneet paljon varsinkin talviominaisuuksilta.

Kuinka ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta yksiköstä: sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä. Kompressori tuottaa tarvittavan paineen kierrättämällä yksiköiden välillä kiertävää kylmäainetta.

 

Ulkoyksikössä kylmäaine höyrystetään ja höyrystyessään kylmäaine sitoo tehokkaasti lämpöenergiaa itseensä. Tämän jälkeen kylmäaine siirretään sisäyksikölle, jossa kylmäaine nesteytetään ja tässä yhteydessä lämpö luovutetaan kylmäaineesta.

 

Hyöty saavutetaan siitä että tämän koko prosessin pyörittämiseen kuluu vain neljäsosa sähköenergiaa, minkä laite tuottaa takaisin lämpöenergiana.

Eri pumpuilla on eri hyötysuhteet:

 • SCOP eli vuotuinen hyötysuhde lämmityksessä. Eli kuinka paljon yhdellä kW sähköenergiaa saadaan lämpöenergiaa. Mitä korkeampi SCOP arvo, sen parempi hyötysuhde.
 • SEER eli vuotuinen hyötysuhde jäähdytyksessä. Eli kuinka paljon yhdellä kW sähköenergiaa saadaan jäähdytystehoa.

Ilmalämpöpumpun valinta

Miten valita sopiva ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumpun valinta voi olla haasteellista. Valinnassa on hyvä ottaa huomioon tiettyjä seikkoja ja toisaalta tutustua erilaisiin mukaviin ominaisuuksiin.

Tällaisia ominaisuuksia ilmalämpöpumpuista nykyään löytyy:

 • Pakkaskestävyys on -25 asteesta -35 asteeseen
 • Takkatoiminto, eli käytössä vain puhallus ja takan lämmittämää ilmaa siirretään tehokkaasti muualle asuntoon. 
 • Entistä hiljaisempia
 • Sisäyksikön muotoiluun kiinnitetty entistä enemmän huomiota
 • Etäohjaus mobiilisovelluksen kautta
 • Kätevät ajastintoiminnot
 • Ympäristöystävällisyys on kasvanut esimerkiksi käytettävien kylmäaineiden kehittymisen kautta
 • Uudenlaisia sensoreita, jotka pystyvät havaitsemaan tilassa olevat ihmiset ja pystyy sen perusteella säätämään  puhallusta
 • Ilmanlaatua parannettu erilaisten suodattimien ja pinnoitteiden avulla

 

Myös takuulla on suuri merkitys. Mm. Mitsubishi tarjoaa kolmen vuoden täys takuun, kompressorin osalta viisi vuotta.

Ilmalämpöpumppu asennettuna maksaa noin 1200 € – 2400 €.

Ilmalämpöpumppu on pitkäaikainen sijoitus, joten valintaa ei kannata tehdä vain hinta edellä, vaan niin että laitteen ominaisuudet palvelee kohteena olevassa tilassa parhaiten. Esimerkiksi autotalliin tarvitaan ominaisuuksiltaan erilainen laite, verrattuna isoon omakotitaloon. Kun kyse on omakotitalon tai teollisuushallin lämmityksestä ja ilmalämpöpumpulla haetaan selvää taloudellista säästöä sähkö kustannuksissa, on järkevämpää kerralla panostaa laadukkaaseen ilmalämpöpumppuun.

Anna minun auttaa teitä ilmalämpöpumpun valinnassa.

Kotitalousvähennys

Asennuksesta saa työn osuuden kotitalousvähennyksiin.

Kotitalousvähennystä haetaan oman verotusilmoituksen kautta, ei tarvitse kuin käydä täyttämässä kuitissa näkyvä työn osuus veroilmoitukseen (onnistuu esimerkiksi omavero-palvelussa nettipankkitunnuksilla tunnistautumalla). Kotitalousvähennys ei ole ansiotuloja pienentävä verovähennys, vaan se pienentää täysimääräisenä maksettavien verojen määrää. Katso vielä laskentaohjeet yllä olevasta linkistä!

Ota yhteyttä